در موزه آقاخان، دو در چوبی منبّت زیبا از دوره صفوی و پیش صفوی نگهداری می‌شود.
درِ دوره پیش صفوی، به شماره ثبت AKM 00707 ، متعلق به شمال مازندران دانسته شده؛ اما محل اصلی آن مشخص نشده است. عرض و ارتفاع این در 106 × 189 سانتی‌متر است و سراسر با نقوش هندسی و اسلیمی تزئین یافته است. در حد فاصل قاب‌های بالا و پایین در با قاب اصلی آن، دو کتیبه به خط ثلث در هر دو لنگه در وجود دارد. کتیبه بالایی حاوی یک حدیث نبوی و کتیبه پایینی بیانگر آن است که این در را استاد رستم بن استاد حاجی نجّار، به اهتمام درویش علاء الدین کاردگر در سال 892ق ساخته است. متن این کتیبه‌ها چنین است:
[کتیبه بالایی:] قال النبی الأمی العربی علیه السلام * ترک الدنیا رأس کل عبادة صدق
[کتیبه پایینی:] عمل استاد رستم بن استاد حاجی نجّار * باهتمام درویش علاءالدین کاردگر سنه 892 1 با سپاس از آقایان محسن غلامعلی دهاقانی و رسول جعفریان بابت یاری در خوانش بخش آخر این کتیبه.
درِ دوره صفوی به شماره ثبت AKM 00704 در موزه آقاخان نگهداری می‌شود و در کاتالوگ‌های موزه به محل آن اشاره نشده است. این در که عرض و ارتفاع آن 5/84 × 161 سانتی‌متر است، با نقوش اسلیمی و برخی نقوش هندسی (در قاب‌های میانی آن) آراسته شده و البته بخش‌های متعددی از آن نیز رنگ‌آمیزی شده است. همچنین درون قاب‌های بالایی این در، کتیبه‌ای حاوی یک بیت شعر به شرح زیر به چشم می‌خورد: «درِ شادی بصاحب این باب * بگشا یا مفتّح الابواب»
 زیرنویس:

گفتنی است این دو در پیش از این در کاتالوگ موزه آقاخان: Treasures of the Aga Khan Museum: Masterpieces of Islamic Art (به ترتیب در صفحات 188 و 226) معرفی شده است.

۱. با سپاس از آقایان محسن غلامعلی دهاقانی و رسول جعفریان بابت یاری در خوانش بخش آخر این کتیبه.
شنبه ۲۹ اسفند ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۵۷