
منابع تراجمنگاری از گستردهترین و غنیترین منابع مکتوب تاریخی در سایه تمدن اسلامی به شمار میآید و گونههای تاریخی متنوّعی را شامل میشود که هر یک از آنها، طیف وسیعی از متون را دربرمیگیرد. یکی از این گونههای تراجمنگاری، منابعی است که به شرح حال و تراجم علمای تنها یک قرن هجری اختصاص دارد و به نظر میرسد میتوان آن را گونه مستقلی به شمار آورد که عجالتاً...
يكشنبه ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۸ ساعت ۷:۳۴
جلیل یاری هستم. جامعه شناس و پژوهشگر. در حال مطالعه درباره محلات تبریز هستم. در بخش منابع تاریخی نیاز به کمک دارم: لطفا قدیمی ترین کتب تاریخی و جغرافیایی درباره تبریز و حومه را معرفی کنید.
پاسخ:
با سلام و سپاس و آرزوی موفقیت. متأسفانه درباره تبریز مطالعه و تحقیق زیادی نداشتهام. اما گمان میکنم درباره این شهر تواریخ محلی کهنی تألیف نشده و منابع جغرافیایی کهن نیز آگاهیهای مفصلی درباره محلات تبریز به دست ندادهاند. از مهمترین منابع در این زمینه، مزارنگاریهای تبریز به ویژه روضات الجنان وجنات الجنان حافظ حسین کربلائی و آثاری که بعداً تحت تأثیر آن نگاشته شدهاند (همچون روضه اطهار محمد امین حشری تبریزی و تاریخ اولاد الاطهار سید محمدرضا طباطبایی و منظر الاولیاء اسرارعلیشاه تبریزی) هستند که حتماً جنابعالی استحضار کافی دارید. اما بیتردید منبع اصلی و درجه یک در موضوع پژوهشتان، وقفنامه مسجد کبود تبریز است که آقای محمدجواد مشکور قبلاً آن را در مقالهای با عنوان «وقفنامه مظفریه مسجد کبود تبریز» معرفی کردهاند. (اینجا: http://yon.ir/jy۴۵w )