مقالات فروردين ۱۳۹۵
مجموعه G.Eric and Edith Matson photograph در آرشیو کتابخانه کنگره آمریکا، منبع بسیار غنی و ارزشمندی از عکسهای تاریخی خاورمیانه است. این مجموعه شامل بیش از 22000 عکس و فیلم نگاتیوی و شفاف است که توسط دپارتمان عکاسی کولونی امریکایی در بیتالمقدس و شرکت جانشین آن خدمات عکاسی ماتسون، در فاصله سالهای 1898 تا 1946 میلادی فراهم شده است. بخش عمده و قابل توجهی از این عکسها مربوط به...
پنجشنبه ۲۶ فروردين ۱۳۹۵ ساعت ۸:۱۹
«دانشنامه بقیع شریف» عنوان کتابی است که در زمستان سال گذشته، درباره قبرستان بقیع در مدینه منوّره منتشر شده است. این اثر، تألیف جناب آقای محمد نوری است که با همکاری چند تن از پژوهشگران جوان، به صورت یک دانشنامه تخصصی نوشته شده و حاوی حدود 1700 مدخل در موضوعاتِ مختلفِ مرتبط با قبرستان بقیع است.
چنانکه مؤلف در مقدمه کتاب خود اشاره کرده، بقیع قبرستانی منحصر بهفرد با...
يكشنبه ۲۲ فروردين ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۵۶
از میان درهای چوبی منبّت زیبا و نفیس متعلق به بناهای تاریخی ایران که در مجموعههای غربی نگهداری میشود، یک نمونه در موزه ایالتی هنر در لسآنجلس و نمونه دیگری نیز در موزه متروپولیتن در نیویورک نگهداری میشود.
درِ موزه لسآنجلس، به شماره ثبت M.73.5.790a-b ، فاقد تاریخ است؛ اما قدمت تقریبی آن در سایت موزه، سده 15-16 میلادی دانسته شده است. البته با توجه به شکل ظاهری آن،...
دوشنبه ۲ فروردين ۱۳۹۵ ساعت ۸:۴۹
بنده دانشجوی کارشناسی ارشد تاریخ و تمدن هستم برای پایان نامه در حال مطالعه شناسنامه امامزاده های قزوین هستم
روی این موضوع ایا کار شده؟ و این که این موضوع اینده شغلی داره؟
ممنون از مساعدت شما
پاسخ:
سلام و درود بر شما. همکار ما آقای محمدمهدی فقیه جلالی (بحرالعلوم) به طور کلی روی امامزادههای ایران و از جمله امامزادههای قزوین کار کردهاند. اما زاویه کار ایشان بیشتر از جنبه نسبشناسی و شخصیتشناسی مدفونین و صاحبان مزارات هست. با این حال فکر میکنم منافاتی نداشته باشد اگر کار بهروزتری در این زمینه، به ویژه اگر با تأکید بیشتر بر معماری بناها یا با نگاه مردمشناسی و جامعهشناسی زیارت باشد، انجام شود. در خصوص آینده شغلی متأسفانه قادر به اظهار نظر نیستم.
جلیل یاری هستم. جامعه شناس و پژوهشگر. در حال مطالعه درباره محلات تبریز هستم. در بخش منابع تاریخی نیاز به کمک دارم: لطفا قدیمی ترین کتب تاریخی و جغرافیایی درباره تبریز و حومه را معرفی کنید.
پاسخ:
با سلام و سپاس و آرزوی موفقیت. متأسفانه درباره تبریز مطالعه و تحقیق زیادی نداشتهام. اما گمان میکنم درباره این شهر تواریخ محلی کهنی تألیف نشده و منابع جغرافیایی کهن نیز آگاهیهای مفصلی درباره محلات تبریز به دست ندادهاند. از مهمترین منابع در این زمینه، مزارنگاریهای تبریز به ویژه روضات الجنان وجنات الجنان حافظ حسین کربلائی و آثاری که بعداً تحت تأثیر آن نگاشته شدهاند (همچون روضه اطهار محمد امین حشری تبریزی و تاریخ اولاد الاطهار سید محمدرضا طباطبایی و منظر الاولیاء اسرارعلیشاه تبریزی) هستند که حتماً جنابعالی استحضار کافی دارید. اما بیتردید منبع اصلی و درجه یک در موضوع پژوهشتان، وقفنامه مسجد کبود تبریز است که آقای محمدجواد مشکور قبلاً آن را در مقالهای با عنوان «وقفنامه مظفریه مسجد کبود تبریز» معرفی کردهاند. (اینجا: http://yon.ir/jy45w )